Literatuuronderzoek hoort bij elke stap in het wetenschappelijk onderzoeksproces. Je verzamelt, beoordeelt en analyseert literatuur uit verschillende bronnen zoals wetenschappelijke tijdschriften, boeken en online databanken. Zo krijg je een goed overzicht van de bestaande kennis over je onderwerp. Maar hoe kan AI je helpen bij deze stap?
Dit zijn enkele voorbeelden waarbij je GenAI-tools voor literatuuronderzoek kan gebruiken:
Je start je literatuuronderzoek door de belangrijkste concepten in je onderzoeksvraag te identificeren. Je mag breed denken: overweeg synoniemen en andere, gerelateerde termen, wetenschappelijke taal of vakjargon. De context bepaalt namelijk welke resultaten je krijgt. Het is een intensief proces maar GenAI-tools kunnen je relevante suggesties geven. Je kan ook vragen om een concept map op te stellen.
Voorbeeldprompt
Je bent een deskundige onderzoeker met het vermogen om informatie te vinden die anderen over het hoofd zien. Geef me zoveel mogelijk relevante zoektermen die ik kan gebruiken bij een literatuuronderzoek in wetenschappelijke databanken. Presenteer je antwoord in een tabel met de kolommen: oorspronkelijke zoekterm, synoniem, gerelateerde termen, bredere term, specifiekere term, afkorting en samenstelling. Vul elke kolom met zoveel mogelijk antwoorden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Mijn antwoord zet je in de eerste kolom. Beantwoord deze prompt met de volgende zin: ‘### ‘Hallo, ik ben klaar om je te helpen. Met welke zoekterm wil je starten?’
Vaak is vakliteratuur in een andere taal geschreven. GenAI-tools kunnen helpen om een concept naar het Nederlands te vertalen. De tools zijn ook getraind met Nederlandstalige bronnen, dus je kan ook in het Nederlands zoeken. Hou er wel rekening mee dat de meeste de bronnen in de trainingsdata Engelstalig zijn. Het kan daarom nuttig zijn om je vraag ook in het Engels te stellen. Bovendien is Engels vaak de voertaal in wetenschappelijke databanken.
Voorbeeldprompt
‘Je bent een deskundige onderzoeker met het vermogen om informatie te vinden die anderen over het hoofd zien. Je wil literatuur opzoeken in het Engels. Geef daarom een Engelse vertaling van mijn Nederlandse zoekterm. Wees volledig en houd er rekening mee dat er meerdere vertalingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in een Britse of Amerikaanse context. Presenteer je antwoord in een tabel met de kolommen: Nederlandse zoekterm, Engelse vertaling, Britse variant, Amerikaanse variant. Als de vertaling hetzelfde is als in de kolom ‘Engelse vertaling’, laat je die kolom leeg. Beantwoord deze prompt met de volgende zin: “### Hallo, ik ben klaar om je te helpen. Met welke zoekterm wil je starten?”‘
Generatieve AI kan je helpen de meest relevante databanken en tijdschriften voor je onderwerp op te sommen. Daarnaast vind je in de bibliotheek zowel fysieke als digitale bronnen en databanken.
Voorbeeldprompt
‘Je bent een student verpleegkunde aan een Vlaamse hogeschool en wil meer weten over het onderwerp ‘verslaving’. Geef een overzicht van vaktijdschriften en wetenschappelijk databanken die ik kan raadplegen.’
Om wetenschappelijke databanken efficiënt te doorzoeken, splits je je zoekvraag op in de belangrijkste zoektermen. Die kan je logisch linken met Booleaanse operatoren (AND, OR, NOT). Zo combineer je zoektermen met verschillende relaties. Generatieve AI kan je helpen om een Booleaanse zoekstring op te stellen.
AND: Beide termen moeten voorkomen in je resultaat.
OR: Resultaten kunnen beide termen bevatten, of slechts een van de twee, bijvoorbeeld synoniemen.
NOT: Je sluit een term uit. Die zal niet in je resultaat voorkomen.
Voorbeeldprompt
‘Geef me een booleaanse zoekstring die gebruik maakt van de zoektermen rond autismespectrumstoornissen.’
Je hebt een artikel gevonden, maar begrijpt het niet volledig. Dan kan je een GenAI-tool vragen om een passage in andere woorden uit te leggen. Je kan ook vragen om een paragraaf of tekst samen te vatten.
Een transcriptietool kan je helpen om audio- en videobestanden om te zetten in tekst. Een voorbeeld is Turboscribe. Met deze tool kan je drie gratis transcripties van maximum 30 minuten per dag maken. Let op: deze technologie staat nog in de kinderschoenen. Automatische transcripties kunnen fouten of onnauwkeurigheden bevatten. Gebruik ze vooral als basis, maar verbeter ze waar nodig. Zeker als je iemand citeert, is het belangrijk dat je de intentie van de spreker bewaakt. Wees voorzichtig met gevoelige informatie, want online transcriptiediensten kunnen privacyrisico’s met zich meebrengen.
Wanneer je een doorsnee AI-assistent gebruikt, ben je best extra alert voor mogelijke fouten:
Als je AI-tools vraagt om bronnen te genereren, zijn er twee gevaren:
Je kan een AI-tool vragen om een bronnenlijst op te stellen in stijlen zoals APA of IEEE. Dat kan handig zijn voor korte lijsten, maar net als bij andere tools zoals Word, Zotero of Mendeley, moet je het resultaat goed nakijken. Foutieve metadata of hallucinaties kunnen namelijk tot onjuiste referenties leiden.
Het grootste nadeel van AI-assistenten bij bronnenlijsten is dat ze slechts een statisch overzicht bieden. Werk je aan langere projecten met meerdere versies van een academische tekst? Dan kan je beter tools zoals Zotero of Mendeley gebruiken. Die houden de bronnenlijsten up-to-date, zelfs wanneer je je onderzoek 800 keer bijstelt.
Er zijn ook gespecialiseerde AI-tools die helpen om wetenschappelijke artikels te vinden en te begrijpen. Deze tools gebruiken RAG (Retrieval-Augmented Generation) waardoor je meer betrouwbare resultaten krijgt. In tegenstelling tot wetenschappelijke databanken waarin je zoekt op kernwoorden, kan je hier een vraag stellen in natuurlijke taal.
Hieronder zetten we enkele tools in de kijker die je (momenteel) gratis kan gebruiken.
Opgelet:
Elicit is een AI-onderzoeksassistent die je helpt om wetenschappelijke artikels te vinden. Het doorzoekt de abstracts van wetenschappelijke artikels en maakt aan de hand daarvan een samenvatting.
Voorbeeld
Je kan Elicit de volgende vraag stellen: ‘Wat zijn de belangrijkste bevindingen van recent onderzoek naar de relatie tussen socialemediagebruik en depressie bij adolescenten?’ Elicit geeft dan een lijst met relevante studies en toont je een samenvatting van de belangrijkste conclusies.
Semantic Scholar is een wetenschappelijke databank die gebruikmaakt van artificiële intelligentie. Hiermee kan je wetenschappelijke literatuur efficiënter doorzoeken. De databank biedt geavanceerde zoekmogelijkheden, zoals filters voor invloedrijke papers en papers met specifieke methodologieën. Ook kan Semantic Scholar artikels samenvatten. Dit herken je aan de aanduiding TLDR (Too Long Didn’t Read).
Semantic Scholar bevat meer dan 200 miljoen bibliografische referenties en dient ook als bron voor heel wat andere tools, zoals Elicit en Research Rabbit.
Aan de hand van een artikel dat je zelf toevoegt, zoekt Research Rabbit naar relevante wetenschappelijke artikels en auteurs. De tool kijkt naar de metadata van het artikel zoals de auteur, trefwoorden, de titel en het tijdschrift, en naar de referentielijst om verwante artikels te vinden. Research Rabbit visualiseert hoe de artikels met elkaar verbonden zijn.
Opgelet
Consensus is een populaire AI-zoekmachine voor academisch onderzoek die het gemakkelijker maakt om wetenschappelijke studies te vinden en te begrijpen. De app doorzoekt miljoenen documenten en geeft samenvattingen van belangrijke bevindingen. Met Consensus Copilot stel je vragen en krijg je antwoorden in natuurlijke taal, zodat je snel de algemene consensus over specifieke onderzoeksonderwerpen begrijpt.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze website verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.