Factchecking

Generatieve AI kan onjuiste of misleidende informatie produceren. Zoals je eerder in de e-course las, heeft een taalmodel geen bewustzijn en doet het enkel aan woordvoorspelling. Het weet zelf niet of informatie klopt. Daarom is het noodzakelijk om altijd de bron te checken. Vergelijk ook meerdere bronnen en denk kritisch na.

De gratis versie van bepaalde taalmodellen waaronder ChatGPT geeft geen bronnen. Je weet dus niet of de output verzonnen of feitelijk correct is. Wanneer je het taalmodel vraagt om de informatie te verifiëren, kan het fictieve bronnen verzinnen. Copilot en ChatGPT Plus, de betalende versie, hebben wél toegang tot het internet en kunnen bronnen tonen. Blijf ook dan kritisch kijken naar de bronnen en de output van het taalmodel.

Grok, de chatbot van X, voorheen Twitter, beschuldigde NBA-speler Klay Thompson van vandalisme nadat het een tweet over basketbal verkeerd interpreteerde. De chatbot beweerde dat Thompson huizen vernielde in de VS, terwijl hij het in werkelijkheid over ‘shooting bricks’ had, slang voor een gemist shot in basketbal. Vertrouw niet blind op wat een AI-chatbot zegt.

Blijf alert, want ondanks waarschuwingen kunnen AI-systemen nog steeds misleidende informatie geven. Denk aan de foto van de paus in een opvallende, witte Balenciaga-jas die viraal ging, maar nep bleek te zijn. Of de AI-gegenereerde beelden van een brandende Eiffeltoren, zoals je kan zien in de video hiernaast. Dergelijke nepbeelden en misinformatie kunnen zich razendsnel verspreiden, vooral als mensen niet kritisch kijken naar wat ze zien of lezen.    

Image of Pope Francis walking in a puffy white coat, wearing glasses and a small white zucchetto. A cross pendant hangs around his neck, and he is outdoors among other people in winter clothing.

Als je goed kijkt naar de afbeelding van de Balenciaga-paus, zie je duidelijke tekenen van AI-manipulatie. Zo wordt het kruisbeeld op zijn borst op mysterieuze wijze omhoog gehouden: de helft van de ketting ontbreekt. Zijn rechterhand lijkt een koffiekop vast te houden, maar zijn vingers grijpen in het niets. Daarnaast loopt zijn rechterooglid door in de montuur van zijn bril en klopt de schaduw van de bril niet.

Quiztijd! Kan jij een AI-afbeelding herkennen? Let goed op de details en gebruik de tips die je bij elk antwoord krijgt. Onthoud vooral ook dit: AI-beeldgeneratoren worden steeds beter, dus de signalen waarop je nu let, kunnen binnenkort minder duidelijk worden of zelfs verdwijnen. Heel veel succes!