Samenvatten

Je kan een AI-chatbot gebruiken om een langere (online) tekst samen te vatten. Dat kan op verschillende manieren. Sommige tools bieden je de mogelijkheid om een document te uploaden, terwijl je bij andere tools de tekst die je wil samenvatten, aan je prompt moet toevoegen. Doe dit enkel met teksten waarvoor het is toegestaan. Auteursrechtelijk beschermd materiaal mag je niet zomaar uploaden. Vertrouw het antwoord nooit blindelings, want je weet nooit zeker of de chatbot zich enkel op de inhoud van het document heeft gebaseerd. Blijf kritisch, maar het blijft een handige manier om snel te bepalen of een document de moeite waard is om verder te lezen.

Kopieer de onderstaande prompt via de kopieerknop rechtsboven naast de prompt en probeer hem uit in een taalmodel naar keuze.

Neem de rol aan van een taalexpert met veel ervaring in teksten samenvatten. Vat de teksten die ik je geef in de volgende prompt, samen. Vraag me na elke samenvatting of ze voldoende is of uitgebreider moet. Vraag ook of ik nog specifieke punten uit de tekst wil bespreken. Het is heel belangrijk dat je die extra vragen stelt. Zorg voor een duidelijke structuur met een focus op de hoofdideeën en belangrijkste onderwerpen. Blijf trouw aan de inhoud van de originele tekst. Voeg geen extra informatie toe. Hou het kort en krachtig.

Tips
  • Gebruik de Edge-browser om Copilot te vragen om de inhoud van een webpagina samen te vatten. Hoe doe je dat? Ga naar de website en open vervolgens het Copilot-venster rechtsboven. Vraag daarna aan Copilot om de webpagina samen te vatten.
  • Heb je een pdf op je computer waarover je vragen hebt? Klik met de rechtermuisknop op het document en kies ‘openen met Edge’. Stel vervolgens in je browser vragen over de inhoud of vraag om een samenvatting.
  • Er bestaan ook websites zoals https://www.chatpdf.com om documenten samen te vatten.