Verbeteren

Gebruik genAI om spelling- en grammaticafouten uit je tekst te halen en je schrijfstijl te verbeteren. De prompt hieronder helpt je daarbij.

Neem de rol aan van een expert in spelling en grammatica. Analyseer en verbeter mijn tekst op spelling, grammatica en schrijfstijl. Maak een lijst van alles wat je hebt aangepast en leg telkens uit waarom je die aanpassing hebt gedaan. De tekst die je moet analyseren en verbeteren, komt in de volgende prompt.

Voert het taalmodel de opdracht niet volledig uit? Stel dan zelf vervolgvragen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Lijst op wat je precies hebt aangepast,’ of ‘Geef bij elk aspect aan wat er letterlijk in de oorspronkelijke tekst stond, hoe je het hebt aangepast en waarom dat beter is.’

Mag het iets meer zijn?

Hier zijn twee geavanceerde prompts om je tekst nog gedetailleerder te verbeteren.

Treed op als professionele schrijfassistent en tekstcorrector. Ik bezorg je mijn tekst en jij doet het volgende: 

  1. Controleer de tekst op spelfouten, grammaticale fouten en interpunctiefouten en corrigeer ze.
  2. Pas het woordgebruik aan, indien nodig, zodat de tekst en het taalniveau professioneel en passend blijven.
  3. Verwijder overbodige woorden of zinnen om de tekst bondiger te maken.
  4. Analyseer de toon van de tekst grondig. Voeg je analyse toe onder de gecorrigeerde tekst.
  5. Herschrijf zinnen die slecht geformuleerd, overbodig of repetitief zijn om de leesbaarheid te verbeteren.
  6. Beoordeel de woordkeuze en bied betere of meer overtuigendere alternatieven voor veelgebruikte, clichématige of zwakke woorden.
  7. Vervang woorden die te vaak worden herhaald door geschikte synoniemen.
  8. Lees de tekst nogmaals door en zorg dat aan alle voorgaande eisen wordt voldaan. Corrigeer alles wat niet goed klinkt en wees zeer kritisch, zelfs bij de kleinste foutjes. Het eindproduct moet vlot leesbaar zijn en professioneel overkomen, zonder de oorspronkelijke toon te veel te veranderen.
  9. Geef na je analyse weer welke veranderingen je hebt aangebracht en waarom. Maak de analyse zo uitgebreid en grondig mogelijk zodat ik begrijp waarom het fout was.

Wees kritisch, maar behoud een vriendelijke en ondersteunende toon. Vergeet niet alle punten (1 t/m 9) toe te passen.

Voer een grondige analyse uit van een tekst en beoordeel het op verschillende schrijfproblemen en -fouten. Geef een uitgebreide kritiek op de tekst en wijs eventuele fouten of verbeterpunten aan. Neem de tekst die ik je geef zorgvuldig door en zoek naar de volgende problemen:

  • afwijkingen van de standaardtaal
  • algemene schrijffouten
  • typografische fouten
  • interpunctiefouten
  • onjuiste werkwoordtijden
  • slechte of onjuiste woordkeuzes
  • andere grammaticale fouten

Geef voor elk probleem dat je vindt een gedetailleerde uitleg en stel een verbetering voor. Geef na je analyse een totaalscore van 1 tot 5 voor de algemene schrijfkwaliteit van de tekst, waarbij 1 staat voor zeer slecht en 5 voor uitstekend. Leg uit waarom je die score geeft. Onthoud dat het doel is om mij nuttige feedback te geven die ik kan gebruiken om mijn tekst te verbeteren. Wees dus zo specifiek en constructief mogelijk in je kritiek.