Train je eigen AI-model

Je kan eenvoudig zelf een AI-model trainen met tools zoals Google’s Teachable Machine. Dit is een eenvoudige, gratis, webbased tool waarmee je zonder veel codeerkennis je eigen machine learning-model kan maken. Zo kan je bijvoorbeeld een model trainen om verschillende personen te herkennen, en dat allemaal in een paar klikken.

Stap 1: Trainen

Ga naar Teachable Machine en start een nieuw project met afbeeldingen. Om het model te trainen, bepaal je eerst welke categorieën of classes het model moet leren herkennen. Voor deze demo trainden we een eenvoudig model met drie soorten fruit: een sinaasappel, granaatappel en avocado. Elk stuk fruit is een andere categorie of class.

Screenshot van een applicatie met drie secties voor het toevoegen van voorbeeldafbeeldingen: "Sinaasappel," "Granaatappel," en "Avocado." Onder elke sectie staan knoppen om afbeeldingen toe te voegen via een webcam of om bestanden te uploaden. Aan de rechterkant is er een paneel voor "Training," met de optie om een model te trainen en een vervolgkeuzemenu voor geavanceerde instellingen. De interface heeft een eenvoudige en overzichtelijke opmaak.

Wanneer je de categorieën bepaald hebt, voorzie je elke class van voldoende materiaal om het model te trainen. Gebruik de webcam om eenvoudig een heleboel afbeeldingen van bijvoorbeeld een sinaasappel te maken. Doe hetzelfde voor de andere stukken fruit.

Heb je al je categorieën of classes klaargezet? Dan kan je het model trainen. Even later kan je aan de rechterkant je eigen model testen.

Stap 2: Testen

Je hebt je model getraind en getest, maar heb je ook gecheckt waar het kan mislopen? Voor een computer is een afbeelding slechts een verzameling pixels. De machine ‘weet’ niet wat een granaatappel is. Het heeft geleerd dat een granaatappel een rood, rond object is tegen een witte achtergrond. Je kan al vermoeden waar het fout kan gaan.

Als je het model een ander rood fruit geeft, bijvoorbeeld een appel, waarop het niet getraind is, kan het al snel in de war raken.

Google’s Teachable Machine is een eenvoudig voorbeeld van AI-toepassingen die we al in het dagelijkse leven zien. Denk maar aan beveiligingssystemen die toegang verlenen of weigeren op basis van gezichtsherkenning, of aan apps in de gezondheidszorg die huidproblemen kunnen herkennen.

Zoals je zag in het voorbeeld, kan het met dit soort modellen ook snel misgaan. Zo beschuldigde een Chinees gezichtsherkenningssysteem een bekende Chinese zakenvrouw ten onrechte van jaywalking (onwettig oversteken) omdat haar gezicht op een busadvertentie stond. De vrouw stak dus niet fout over, de bus reed gewoon langs de camera. In China wordt gezichtsherkenning steeds vaker ingezet om de wetgeving te handhaven, maar dit incident toont aan dat de technologie zeker niet onfeilbaar is.

Lees het volledige artikel hier: Chinese facial recognition system mistakes a face on a bus for a jaywalker – The Verge