Toepassingsgebieden

AI wordt tegenwoordig in veel sectoren toegepast. Hieronder vind je enkele concrete voorbeelden.

Automatische ondertiteling

Veel tv-zenders en streamingdiensten gebruiken AI om automatische ondertitels voor tv-programma’s, films en series te genereren. Het vergroot de toegankelijkheid van de content en het maakt het mogelijk om ondertitels veel sneller en zelfs live te maken.

Sinds augustus 2024 experimenteert ook zender Sporza met deze technologie. Je leest het hier.

Deepfake

Deepfake is een technologie waarbij AI wordt gebruikt om zeer realistische video’s of afbeeldingen te maken waarin het lijkt alsof iemand iets zegt of doet wat in werkelijkheid nooit gebeurd is. Dat kan door bestaande beelden en geluiden te manipuleren.

Hoewel deze technologie gemakkelijk misbruikt kan worden, bijvoorbeeld om nepnieuws te verspreiden en mensen te misleiden, zijn er ook positieve toepassingen. Zo kan je deepfakes gebruiken om historische figuren tot leven te brengen.

Adaptieve leersystemen

AI past zich aan de leerstijl en het tempo van de leerling aan. Een goed voorbeeld hiervan is Khanmigo, een AI-gestuurde persoonlijke onderwijsassistent, ontwikkeld door de non-profitorganisatie Khan Academy. 

Fun fact

Heb je de video gezien waarin GPT-4o Imran, de zoon van Salman Khan, helpt bij het oplossen van een wiskundeprobleem? In plaats van het antwoord te geven, begeleidt GPT-4o hem door de oefening, helpt hem een definitie te herhalen en stelt gerichte vragen zodat Imran zelf tot het juiste antwoord komt. Bekijk de video hier.

Robotassemblage

In fabrieken helpen AI-gestuurde robots producten in elkaar zetten en testen. Denk maar aan een robotarm die een auto monteert op de productielijn.

Zelfrijdende auto’s

AI-technologie maakt autonoom rijden mogelijk, maar door technische en veiligheidsuitdagingen, blijft dit voorlopig toekomstmuziek. 

Logistiek en supply chain management

AI helpt bij het plannen van de meest efficiënte routes en het beheren van voorraden, wat processen versnelt en kosten verlaagt.

Virtuele klantenservice

AI-chatbots helpen met klantenondersteuning. Veel vragen kunnen beantwoord worden door het AI-model. Als je niet het gepaste antwoord krijgt, kom je uiteindelijk toch met een echte persoon in contact. Ken je chatbot Billie van Bol.com?

Productaanbevelingen

Netflix en Spotify bevelen je nieuwe films of muziek aan op basis van wat je eerder hebt bekeken of beluisterd.

Augmented reality apps

AI in AR-apps kan je bijvoorbeeld helpen om meubels virtueel in je interieur te plaatsen voordat je ze koopt, zoals bij de app van IKEA.

Diagnostische hulpmiddelen

AI helpt artsen diagnoses te stellen door medische beelden te analyseren. Zo werken onderzoekers van de West Virginia University aan het vroegtijdig opsporen van Alzheimer met behulp van AI. Door subtiele veranderingen in hersenbeelden te identificeren, kan AI Alzheimer in een vroeg stadium opsporen, wat essentieel is voor de ontwikkeling van medicijnen en verdere preventieve strategieën tegen de ziekte. Vroegtijdige detectie met AI kan ons een stap dichter brengen bij het afremmen of zelfs genezen van Alzheimer.

Deze voorbeelden tonen hoe sterk AI ons beïnvloedt, vaak zonder dat we het merken. Of je nu door je socials scrolt of naar de arts gaat, AI speelt nu al een belangrijke rol in je dagelijkse routine. 

Soms loopt het flink mis met nieuwe chatbots. Zo stopte McDonald’s onlangs met hun AI-gestuurde bestelsysteem in drive-throughs in de VS na een reeks komische fouten.