Video

Bekijk het onderstaande filmpje. Slechts één afbeelding en een AI-model, meer heb je niet nodig om een hyperrealistische video te maken. Er zit geen geluid bij, maar de visuals spreken voor zich.

AI-gegenereerde video’s evolueren snel. Hier vind je slechts enkele mogelijkheden van wat al kan:

  1. AI-videoavatars: virtuele personages creëren met realistische gebaren
  2. Gezichtsvervanging (deepfakes): een gezicht in video’s verwisselen met een ander
  3. Afbeelding-naar-video: stilstaande beelden omzetten naar bewegende beelden
  4. Tekst-naar-video: video’s genereren vanuit tekstuele beschrijvingen

AI in video’s staat nog in de kinderschoenen, wat soms tot vreemde resultaten leidt. Toch is deze technologie al in staat om realistische, sprekende en bewegende menselijke figuren te creëren.

Bekijk hieronder enkele voorbeelden. Niet elk filmpje heeft geluid.

Omdat video’s maken met GenAI duur is, veel variatie biedt en nog niet breed toegankelijk is, krijg je geen specifieke prompts. Wil je toch aan de slag? Gebruik dan inspiratie uit het vorige hoofdstuk.

Misschien genereer je binnenkort zelf video’s die je leerproces ondersteunen en zelfs nuttig zijn voor je leraren of docenten. Stel je een video voor waarin een biologieprofessor je meeneemt op een virtuele excursie door een regenwoud. Je ontdekt zo hoe verschillende plant- en diersoorten samenwerken, ondersteund door animaties en diagrammen. Dat kan jouw begrip van ecologie aanzienlijk versterken. Wie weet wat nog meer mogelijk is.

Voorlopig moeten we het nog even doen met wat meer geknutselde AI-video’s zoals dit voorbeeld, maar wist je dat er steeds meer kan met video en GenAI? Zo kunnen multimodale LLM’s hele langspeelfilms in prompts verwerken, en ontstaan net zoals bij afbeeldingen ook video-to-video-modellen.