Duurzaamheid

Generatieve AI is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. We gebruiken het steeds vaker: je laat AI afbeeldingen en filmpjes maken, verslagen schrijven, muziek componeren en zelfs games ontwerpen. Maar wist je dat elke keer je AI gebruikt, er een grote hoeveelheid energie wordt verbruikt?

Het trainen van AI-modellen vergt namelijk enorme hoeveelheden rekenkracht. Ook het continu draaien van die modellen is energie-intensief. Het betekent dat servers in datacenters voortdurend actief zijn, wat niet alleen veel elektriciteit verbruikt, maar ook leidt tot een flinke uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast hebben datacenters veel water nodig om de systemen koel te houden. Bovendien vereisen de productie en het onderhoud van hardware veel grondstoffen en dragen ze bij aan elektronisch afval. Dat alles zorgt voor een aanzienlijke ecologische voetafdruk en brengt heel wat uitdagingen voor het milieu met zich mee.

Weet jij hoeveel energie één AI-opdracht verbruikt, hoe de CO2-uitstoot van AI zich verhoudt tot andere activiteiten en wat de toekomst van AI betekent voor onze wereldwijde energiebehoefte?

Doe de quiz en krijg een beter beeld van de impact van AI op onze planeet. De inzichten kunnen je helpen om bewuster om te gaan met AI. Elke vraag daagt je uit om na te denken over de keuzes die je maakt, en hoe kleine veranderingen kunnen bijdragen een aan duurzamere wereld. Telkens wanneer je je antwoord controleert, verschijnt een tip die je op weg helpt om jouw steentje bij te dragen. 

Zowel het trainen van AI-systemen als het vragen stellen aan een LLM slurpt energie, wat zorgt voor extra uitstoot van broeikasgassen. De impact op het milieu is enorm. Denk dus goed na of je echt al die rekenkracht nodig hebt.

Hoewel generatieve AI getraind is met gigantische hoeveelheden data, zijn die niet altijd up-to-date. Zoek je recente informatie? Dan is het beter om een zoekmachine te gebruiken.

Wil je snel iets opzoeken? Dan gebruik je het best een zoekmachine zoals Google. Vooral voor recente informatie is een zoekmachine betrouwbaarder en efficiënter. Voor complexere vragen en diepgaande analyses kan generatieve AI handig zijn. Stel jezelf altijd de vraag of het gebruik echt nodig en verantwoord is.